questo blog

questo blog

Translate

blog

blog

calendario

GIF

GIF

giulio

#veritàegiustiziaperGiulioRegeni

slide benecia

slide benecia
benecia

profilo di OLga

profilo di OLga
profilo OLga

Cerca nel blog

Powered By Blogger

gif

gif

follower

30 apr 2020

I politici e il letame-Politiki in gnojnica



RTV Slovenija je zadnji mesec prva in lahka tarča. Treba bo obuti škornje, vzeti v roke lopate in očistiti to gnojišče, je čivknil predsednik (izvenparlamentarne) stranke SLS Marjan Podobnik nedolgo za tem, ko so ga preiskovalni novinarji oddaje Tarča na Televiziji Slovenija bržkone dobili z roko v marmeladi, ko je pritiskal na direktorja blagovnih rezerv Antona Zakrajška, naj sklene posel za zaščitne maske z majhnim podjetjem iz Slovenske Bistrice.
Kot kmetijski inženir nekdanji podpredsednik vlade vendarle nekaj ve o zlivanju gnojnice, a le s to napako, da jo poliva po javnem radiotelevizijskem servisu. Podobnik je v svoji izjavi pravzaprav protisloven – najprej bi umazal RTV SLO, potem pa svoj gnoj počistil.
Čeprav se je nova fronta nad RTV SLO in slovenskim neodvisnim novinarstvom nasploh napovedovala, ne bi smelo biti tako zlahka sprejemljivo, da za del javnosti in politike polivanje gnojnice postaja nacionalni šport, ker novinarji opravljajo svoje delo – nadzirajo oblast. Že zato, ker se iz namerne škodoželjnosti delovanje RTV reducira zgolj na informativni program.
Toda če kdaj, prav med pandemijo javna medijska hiša dokazuje svojo vrednost za poslušalce, bralce in gledalce vseh starosti. Njen namen ni, da bi ugajala vsem, še posebej ne politikom, ki so prepričani, da je novinarstvo le širjenje njihovih »resnic«. Politikom, ki v tem navalu papeške nezmotljivosti celo ustvarjajo strankarske medije. Medije, ki to seveda niso.
Polivanje gnojnice po novinarskih hišah, ki so sploh še nad gladino, je seveda ceneno nabiranje političnih točk, prepričevanje že prepričanih. Bistveno bolj nevarno je sistemsko uničevanje novinarske svobode. V času, ko se je vlada odločila deliti interventne milijarde za reševanje brezizhodnosti gospodarstva v epidemiji, je ministrstvo za kulturo sporočilo, da lahko medijem v najboljšem primeru izplača tretjino že potrjene vsote za sofinanciranje programskih vsebin v letošnjem letu. Države, ki razumejo vrednote novinarstva za obstoj zdrave demokracije, so že potrdile povsem nasprotne ukrepe.
Pri nas vlada v nadzorni svet imenuje ljudi, ki spodbujajo neplačevanje RTV prispevka, kar je tudi pobožna želja predsednika vlade Janeza Janše, in ukinja novinarske konference. Vse z namenom cenzure kritike, s čimer pa mediji lahko postanejo zgolj podaljšek oblasti.
Uporaba politične moči proti kritični misli je stvar avtoritarnih režimov, kar je v sodobnem času sredi Evrope nedopustno ne glede na izredne razmere, ki so spremenile svet. Temu se je treba upreti. In podpreti svobodno, kritično novinarstvo.

2 commenti:

  1. Ciao Olga, purtroppo i più importanti giornali sono in mano ai più ricchi del mondo e, naturalmente, i giornalisti sono costretti a fare degli articoli che non possano offuscare le idee dei loro padroni. Prima o dopo sorgerà qualche giornale indipendente, ma lo siluranno al più presto. Speriamo bene per il fututo e complimenti per questo post.

    RispondiElimina

⚠️Gradisco commenti e critiche per la crescita del blog.
Generalmente rispondo ai commenti,ma seguendo parecchi blog non sempre ci riesco.
OLga 😻

vignetta

vignetta
vauro

io sto con emergency

logotip

logotip
blog